Inquiries

Bual Bicara Pakar 2.0: 360′ Perspektif Pengguna & Masyarakat yang bertajuk : Krisis Keselamatan Makanan & Pengguna : Bagaimana kita hadapi?

Bual Bicara Pakar 360' Perspektif Pengguna & Masyarakat (Perumahan Perspektif Pengguna & Masyarakat)

Persatuan Ekonomi Pengguna Dan Keluarga Malaysia (MACFEA) dengan kerjasama Jabatan Pengurusan Sumber Dan Pengajian Pengguna Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia menjemput Dato/Datin/ Prof/Dr/Tuan/Puan menyertai Bual Bicara Pakar 2.0: 360′ Perspektif Pengguna & Masyarakat yang bertajuk : Krisis Keselamatan Makanan & Pengguna : Bagaimana kita hadapi?.

Hari/Tarikh: Jumaat / 10 Jun 2022
Masa: 10.30 Pagi – 11.30 Pagi
Platform: Zoom Meeting (Klik untuk sertai)
Meeting ID: 728 171 5891
Passcode: BBP@360_04

Program akan berlangsung secara siaran langsung di Zoom dan Youtube channel: Dr. Ir. Syah/network

Program ini akan di Hoskan Oleh:
Dr. Irwan Syah Md Yusoff
Pensyarah Kanan,
Fakulti Ekologi Manusia
Universiti Putra Malaysia (UPM)

Pakar/Panel Jemputan:
Dr. Shamsul Azhari Zainal Badari
Pensyarah Kanan
Jabatan Pengurusan Sumber Dan Pengajian Pengguna
Fakulti Ekologi Manusia
Universiti Putra Malaysia

Panel Kedua:
Dr. Zuroni Md. Jusoh
Pensyarah Kanan
Jabatan Pengurusan Sumber Dan Pengajian Pengguna
Fakultas Ekologi Manusia
Universiti Putra Malaysia

Program ini akan mengupas isu secara santai dan ringan dari perspektif pengguna dan masyarakat terhadap situasi semasa yang di hadapi masyarakat berkaitan krisis bekalan bahan makanan mentah yang sukar di perolehi dan harga barang runcit saban hari semakin meningkat. Dengan kata lain keselamatan bahan makanan mentah yang merupakan keperluan harian pengguna telah menjadi perbualan hangat di media arus perdana.

Kekurangan bekalan bahan mentah ini telah menyebabkan situasi yang kurang baik kalangan pengguna. Ada pihak yang mengambil kesempatan dengan melakukan aktiviti tidak beretika seperti menyimpan bekalan bahan mentah, menaikkan harga sesuka hati, mengenakan syarat yang tidak masuk akal dan banyak lagi.
Antara bahan mentah yang menjadi carian utama dikedai- kedai runcit adalah seperti minyak masak peket, ayam mentah, tepung gandum, harga telur ayam tidak terkawal dan bahan asas yang lain.Kesemua barangan ini merupakan keperluan utama pengguna isi rumah.

Pihak kerajaan telah melakukan pelbagai inisiatif bagi menangani krisis keselamatan makanan lebih terjamin. Namun usaha ini tidak akan berjaya sekiranya pengguna tidak mengamalkan sikap yang lebih bertanggungjawab dan tidak mementingkan diri sendiri semasa melakukan pembelian mengikut keperluan.

Terdapat beberapa persoalan yang sering di lontarkan kalangan pengguna ketika ini. Antaranya sampai bilakah bekalan makanan ini akan dapat diselesaikan?, bagaimanakah kerajaan dapat mengawal harga bekalan agar tidak ada pihak mengambil kesempatan?, adakah undang-undang sedia ada ketika ini memadai? Dan banyak lagi persoalan yang di perdebatkan.Oleh itu, wajarlah kita menjadi rakyat dan masyarakat yang cakna terhadap isu semasa.

Sehubungan itu, panel jemputan dalam program kali ini sememangnya pakar dan arif dalam isu yang di ketengah dalam siri kali ini.

Adalah diharap melalui program ini dapat menjadi satu wadah di dalam memberi pendedahan dan pendidikan serta satu perkongsian kepada masyarakat dalam bentuk penyampaian ilmu untuk meningkatkan kualiti serta kesejahteraan hidup yang saksama untuk segenap lapisan masyarakat.

Semua peserta yang merupakan staff UPM yang mengikuti program ini akan diberikan mata latihan CPD UPM

Semua dijemput